No relevant resource is found in the selected language.

This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. Read our privacy policy>

Reminder

To have a better experience, please upgrade your IE browser.

upgrade

Alarms COMMUN_FAIL and BD_STATUS in all the boards of the NE

Publication Date:  2012-07-25 Views:  54 Downloads:  0
Issue Description
In NE M.JV of RIMA1 ring all the boards are reporting major alarms:
          Boards of master subrack are reporting alarm COMMUN_FAIL with parameters 0x01 0x00 0x03 0xff 0xff
          Boards of slave subracks (1 and 2) are reporting BD_STATUS alarm.
This NE is the Gateway NE and the communication with the NMS is correct.
Software version of the equipment is V1R3C02B01e.
Alarm Information
Alarms COMMUN_FAIL in all boards of master subrack less than one WSMD4 board installed in slots 2&3
Alarms BD_STATUS in all boards of slaves subrack.
Handling Process
1) First of all we try to replace AUX board of master subrack but after do it the alarms were the same.
2) Then we replace SCC board of master subrack. As we didn't know the reason of the problem we didn't insert the spare board in slot 17 and we replaced the
 board,configured the ID and IP in new board and finally we restore the last backup of the NE database in this board. Later to do it the situation was the same 
that at the beginning.
3) Finally we suggest the customer check the pins of all SCC and AUX boards and the pins on the backplane. As all pins were OK we disconnect all network 
cables between subracks. Doing it we recover the boards of master subrack. After do it we connect the network cable of the slave one and it was recovered 
correctly. Then when we connect the cable of slave two all alarms raised again so problem was on this subrack. We swap SCC boards of slave one and slave two, 
swap the connectors in the AUX board of master subrack but problem was the same in slave two. Finally we extract and insert again AUX board of slave two and 
problem was solved, no COMMUN_FAIL and BD_STATUS alarms raised on any subrack.
Root Cause
Possible reasons to explain the problem:
1) AUX fault.
2) SCC fault.
3) Backplane fault.
4) Pins on the backplane or board twisted.
5) Network cable connect is wrong.
Suggestions

 The NE was working correctly and no one go to this site to do any job before problem appears. All was running fine and, I don't know why, alarms started to
 raise in the NE and we start to investigate the problem. Finally, later to do all tests that I've explained before, problem was solved reseting AUX boards of
 slave subracks.

END