For AC6005 all the AP are using the same channel in the auto channel selection mode

Publication Date:  2015-06-24 Views:  699 Downloads:  0
Issue Description

A customer replied all the AP were using the same channel in the auto channel selection mode.

The AC6005 software version is V200R005C00SPC600.

He found the result that for all AP the change in 2.4G is 1, which will make the AP effects each other.

<system>display actual channel-power all

--------------------------------------------------------
   RADIO  CHANNEL POWER-LEVEL POWER(dBm) CHANNEL-BANDWIDTH
  --------------------------------------------------------
   0/0    11      0           20         20MHz
   0/1    40      16          9          20MHz
   1/0    1       0           20         20MHz
   1/1    48      8           15         20MHz
   2/0    1       0           20         20MHz
   2/1    40      15          9          20MHz
   3/0    1       0           20         20MHz
   3/1    56      14          9          20MHz
   4/0    1       0           20         20MHz
   4/1    60      14          9          20MHz
  
……
   44/0   1       0           20         20MHz
   44/1   36      13          10         20MHz
   45/0   11      0           20         20MHz
   45/1   60      9           14         20MHz
   46/0   1       0           20         20MHz
   46/1   36      0           23         20MHz
  --------------------------------------------------------
   Total: 92                             
<AC6005>

 

 

Alarm Information
None
Handling Process

(1)    After we check the calibrate configuration, we found the calibrate mode was manual. AP will keep in channel 1 by default if there is nobody changes it.          

 

(2)    We asked the customer to trigger calibrate manually to check if the issue is resolved or not.

<AC6005> system-view

[AC6005] wlan

[AC6005-wlan-view] calibrate manual startup   ///Using this command to trigger calibrate and then check if it is solved or not.

Check from the following command “display wlan wrfm  calibrate status” to check if the calibrate finished or not,

But result is same.

 

(3)    Check the configuration, and found the command “undo calibrate enable” is configured. That is why calibrate manually didn’t work.

radio-profile name radio id 1

  power auto-adjust enable

  wmm-profile id 1

  undo calibrate enable   //by default, the calibrate enable.

  channel scan-time 200

After delete this command “undo calibrate enable”, then trigger calibrate manually again. After calibrate finished, check the result, and found the channel of 2.4 of AP was in different channel.

[AC6005-diagnose]display actual channel-power all
  --------------------------------------------------------
   RADIO  CHANNEL POWER-LEVEL POWER(dBm) CHANNEL-BANDWIDTH
  --------------------------------------------------------
   0/0    1       12          8          20MHz
   0/1    40      16          9          20MHz
   1/0    11      3           17         20MHz
   1/1    56      11          12         20MHz
   2/0    1       7           13         20MHz
   2/1    40      15          9          20MHz
   3/0    6       6           14         20MHz
   3/1    56      22          9          20MHz
   4/0    1       6           14         20MHz
   4/1    60      14          9          20MHz
……
   44/0   1       7           13         20MHz
   44/1   56      13          10         20MHz
   45/0   6       9           11         20MHz
   45/1   48      9           14         20MHz
   46/0   1       4           16         20MHz
   46/1   40      14          9          20MHz

Asked the customer to input “calibrate enable auto interval 600”, then the AC will calibrate automatically.
Root Cause

1.     The default of calibrate mode is manual, so AP will keep in channel 1 by default if there is nobody changes it. 

2.      The customer disable calibrate by using the command “undo calibrate enable”.       

Solution

1.     Delete the command “undo calibrate enable”.

2.     Trigger calibrate manually by the command "calibrate manual startup"

Suggestions

By default, the calibrate mode is manual, AP will keep in channel 1 (2.4G)by default if there is nobody changes it. So when you deploy AP, you should configure fix channel number or change the calibrate mode to auto.

END